Dan Botezatu


 13 ani consecutiv campion naţional la proba de kata individual pe MAI şi cinci medalii la Campionatul Balcanic de Karate al Politiştilor

 În 2002 începe sa predea ca profesor-instructor la cursurile de karate organizate de Ministerul Administrației și Internelor

 În decembrie 2005 a fost citat prin ordinul de zi pe unitate pe Jandarmeria Română pentru rezultatele sportive

 În iunie 2007 a fost decorat cu distincția “Bărbăție și credință” pentru servicii deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice, devotament față de instituția Jandarmeriei și realizările obținute

 Autor a 4 cărţi: Nunchaku – Tehnici fundamentale (1999); Pregătire fizică specifică (pentru Jandarmerie – 1999); Manualul luptătorului profesionist (2003) și Karate pentru competiții (2003).

 Multiplu campion național de kumite WKF

 9 titluri de campion național la kata echipe WKF (împreună cu Florin Moraru și Adrian Popa, cu care a câștigat de 3 ori Cupa Mondiala WKF – în 2000 și 2001 la Oradea, în 2002 la Budapesta)

 10 titluri de campion național la kata individual pe federație (F.R.K.M., S.K.I.F. sau F.R.A.M.)

https://karatebacau.ro/wp-content/uploads/2021/12/dan-botezatu-300x378.jpg

Dan Botezatu

Sufletul clubului

S-a născut la data de 17 februarie 1972 în Moineşti, judeţul Bacău, iar în 2008 (pe 18 iunie) a plecat să facă instrucţie cu îngerii…

A început studiul karate-ului în 1985 sub îndrumarea lui Lucian Ursu, cu care a menţinut legătura şi peste ani, primele antrenamente făcându-le în Parcul Libertăţii din Bacău, pe Insula de agrement sau la Măgura. Fugea de multe ori din faţa miliţienilor care, deşi nu l-au putut prinde niciodată, îi strigau mereu că ,,o să-i scoată karatele din cap”. Făcea în jur de patru ore de antrenament pe zi, primind ca temă de la Lucian diferite lovituri pe care le exersa în continuu. Şi-a primit şi primul kimono de la Lucian (unul de judo), în perioada când acestea se găseau foarte greu. În primele competiţii la care a participat (la proba de kumite) nu a avut rezultate, primele medalii apărând abia după 5-6 campionate. La proba de kata a intrat mult mai târziu, câştigând din prima bronz cu kata BASSAI DAI (atunci şi-a deschis practic apetitul pentru kata).

În 1990 a intrat în sala de antrenament a lui Doru Botez (actualmente 6 Dan) care i-a acordat la primul examen direct centura verde, apoi maro. A urmat firesc examenul de centura neagră, pe care l-a susţinut în 1992 la Constanţa cu Dr. Ilija Iorga, 7 Dan – Iugoslavia, remarcându-se prin viteza şi forţa de execuţie a mişcărilor; a urmat apoi examenul de 2 Dan susţinut în 1999 la Neptun-Olimp cu Adrian Popescu Săcele, 7 Dan – Preşedintele F.R.K.M. (Federaţia Română de Karate Modern) şi examenul de 3 Dan susţinut în 2006 în Japonia la Tokio cu regretatul HIROKAZU KANAZAWA, 10 Dan – Preşedinte S.K.I.F. (Shotokan Karate-Do International Federation).

În 1994 a câştigat campionatul naţional la toate probele la care a participat (aur la kumite individual, kata individual şi kata echipe) şi cineva i-a propus să înceapă să antreneze şi pe alţii. Astfel, a luat fiinţă un an mai târziu clubul DYNAMIC KARATE, primul său elev fiind Iulian Gabor, căruia îi acordă centura neagră în anul 2000. Prima competiţie ca antrenor a avut-o în 1997 la Sfântu Gheorghe – C.N. pe F.R.K.M., unde a obţinut două medalii de argint (prin Radu Vrânceanu şi Cătălin Clopoţel). Memorabil a fost faptul că, deşi toţi elevii participau la kumite, nu şi-a luat niciunul proteză dentară la el şi au luptat toţi folosind o proteză găsită în sală pe o bancă… A continuat ca antrenor la clubul SIRETUL şi apoi la SCM Bacău, scoţând pe bandă campioni.

În 1994 a intrat în Jandarmerie ca militar angajat be bază de contract, în 1997 devenind subofiţer. O perioadă a lucrat pe funcţia de instructor sportiv, iar din 2002 ca şef de grupă la Detaşamentul de acţiuni speciale în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, participând la misiuni cu grad ridicat de risc în colaborare cu DIICOT Bacău. A fost de trei ori avansat în grad la excepţional pentru rezultatele din misiuni şi competiţiile câştigate pe Minister (un impresionant şir de 13 ani la naţionale în care nu a fost învins la proba de kata şi cinci medalii la Campionatul Balcanic de Karate al Politiştilor). În 2002 începe să predea ca profesor-instructor la cursurile de karate organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Centrul de Studii Postuniversitare Bucureşti. În decembrie 2005 a fost citat prin O.Z.U. pe Jandarmeria Română pentru rezultatele sportive (de către Inspectorul general al J.R. – General-maior dr. Costică Silion), iar în iunie 2007 a fost decorat cu distincţia “Bărbăţie şi credinţă” pentru servicii deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice, devotament faţă de instituţia Jandarmeriei şi realizările obţinute. Ultimul grad militar a fost cel de plutonier adjutant, avansare primită în 2008 după Summitul NATO de la Bucureşti.

Este autor a patru cărţi: Nunchaku – Tehnici fundamentale (1999); Pregătire fizică specifică (pentru Jandarmerie – 1999); Manualul luptătorului profesionist (2003) şi Karate pentru competiţii (2003). Cărţile au fost scrise împreună cu ANGHEL IULIAN (de asemeni deţinător al centurii negre în karate şi kobudo) şi lt.col.MANEA VASILE (cea pentru Ministerul de Interne). Puţini însă ştiu că toate schiţele din cărţi au fost desenate personal de către Dan, inspirându-se doar din propria imaginaţie.
În 2003 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, aceasta urmând să-l ajute să-şi împlinească visul de a deveni ofiţer. Însă timpul s-a scurs prea repede pentru el…

Palmaresul sportiv e unul impresionant, cu un sac de medalii la nivel naţional şi internaţional: multiplu campion naţional de kumite WKF, 9 titluri de campion naţional WKF la kata echipe (împreună cu Florin Moraru şi Adrian Popa, cu care a câştigat de 3 ori Cupa Mondială WKF – în 2000 şi 2001 la Oradea, în 2002 la Budapesta); 10 titluri de campion naţional la kata individual pe federaţie (F.R.K.M., S.K.I.F. sau F.R.A.M.); 13 titluri de campion naţional la kata individual pe Ministerul de Interne (1995-2008); dublu vice-campion balcanic de kata individual pe Ministerul de Interne (Varna – Bulgaria, 2002 şi Atena – Grecia, 2006), completate de încă două medalii balcanice de bronz la kata individual (Ankara – Turcia, 2004 şi Sofia – Bulgaria, 2008) și una la kumite individual (Varna – Bulgaria, 2002); de două ori câştigător al Cupei Mondiale la kata individual (Oradea, 2000 şi 2001); locul III la kata individual la Cupa Adriaticii (Termolli – Italia, 2003); locul III la kata individual la Campionatul European EUR&KA (Timişoara, 2003); dublu campion european de Kempo (Komarno, Slovacia, 2006 – unde a câştigat cinci medalii) şi lista poate continua.

Dintre cei mai prolifici sportivi antrenaţi îi amintim pe: Dumitrache Bianca, Hoborici Alexandru, Vasile Sorin, Mistreanu Alexandru, Mistreanu Sergiu, Nica Dor Alexandru, Margaş Andreea, Chiscop Robert, Chiscop Şerban, Babei Robert, Cristea Ioana, Crisiarcu Denisa, Burdulea Simona, Manea Cătălina, Manea Ştefan, Căşeru Ionuţ, Chiper Adrian, Chiper Diana, Antonoaiei Bogdan, Antonoaiei Dragoş, Clopoţel Cătălin, Perju Manuel, Herţanu Alexandru, Vrânceanu Radu, Vătavu Răzvan, Lipan Octavian, Ciorcilă Adrian, Lefter Ionuţ, Huţanu (Botezatu) Mihaela şi mulţi alţii – toţi medaliaţi la competiţii naţionale şi internaţionale.

În prezent munca lui Dan e continuată la clubul care îi poartă numele de către unul dintre elevii săi de suflet – Ionuț Cășeru (2 Dan Karate) – sperând ca prin antrenamentele de la sală şi medaliile aduse de sportivi să menţină viu spiritul celui care a fost, este şi va rămâne mereu în memoria tuturor celor care l-au cunoscut… un excelent sportiv, un militar decorat, un caricaturist de fineţe, un antrenor desăvârşit, un bun prieten, un nemuritor… DAN BOTEZATU.

Dan Botezatu

Sufletul clubului